Vermaak & Feest

Pinksterfeesten in Delfzijl

Nergens anders in Groningen wordt Pinksteren zo uitbundig gevierd als in Delfzijl. De Pinksterfeesten zijn een (lang) weekend gevuld met onder meer optredens van bekende Nederlandse artiesten, kermis, een markt, zeil- en roeiwedstrijden en op de maandag een dijkfeest, afgesloten met ‘hoog opknallend vuurwerk’.

Pinksterfeesten in Delfzijl

 Drukte tijdens de Pinksterfeesten omstreeks 1905. Foto www.beeldbankgroningen.nl.

 

<p>Een affiche uit 1962. Bokswedstrijden werden vanaf 1948 georganiseerd. Collectie Gemeentearchief Delfzijl.</p>

Een affiche uit 1962. Bokswedstrijden werden vanaf 1948 georganiseerd. Collectie Gemeentearchief Delfzijl.

Neptunus

De eerste Pinksterfeesten werden in 1877 georganiseerd door de zeil- en roeivereniging Neptunus, een jaar tevoren opgericht. De festiviteiten heten daarom ook wel Neptunusfeesten. Het programma bestond uit roei- en zeilwedstrijden, een ‘matinee’ in een feesttent, een optocht door Delfzijl en als afsluiting een avondfeest in het etablissement café De Beurs. Het geheel werd begeleid door een kermis.

Vanuit deze bescheiden opzet groeide gaandeweg een volksfeest waarbij een groot deel van de Delfzijlster bevolking betrokken was. Aan het programma werden steeds elementen toegevoegd, waarin achteraf gezien het voortschrijden van de moderne tijd zichtbaar is. Aan het eind van de negentiende eeuw werden er bijvoorbeeld voor het eerst vélocipèdewedstrijden gehouden, vanaf 1908 wedstrijden met stoomsleepboten. Een technologische stap terug in de tijd werd gezet in 1976, toen voor het eerst wedstrijden met kraites werden gehouden; door middel van deze sliksleeën verplaatsten vissers zich ooit over het Wad om hun netten te zetten of te legen.

<p>Een advertentie uit 1895, het eerste jaar dat een vuurwerk werd gehouden.</p>

Een advertentie uit 1895, het eerste jaar dat een vuurwerk werd gehouden.

‘Internationaal’

De zeil- en roeiwedstrijden zijn altijd een constante in het programma gebleven. Omdat al vanaf de tweede editie van de Pinksterfeesten boten van de overzijde van de Eems meededen, wordt gesproken van ‘internationale wedstrijden’. Internationale spanningen zorgden ervoor dat de feesten gedurende twee periodes niet werden gehouden, namelijk de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In 1940 werden de feestelijkheden op 9 mei 1940 op het laatste moment afgelast. Op de eerste dag van het Pinksterweekeinde was de Duitse inval een feit.

In 1952 zouden Duitse zeilers zich weer voor eerst na de oorlog laten zien in Delfzijl. De watersportvereniging Ree van Borkum nam daartoe met een brief het initiatief: ‘Het lijkt ons op zijn plaats dat de eeuwenoude familie- en vriendschapsbanden tussen Delfzijl en Borkum, zonder ressentimenten, weer kunnen worden opgenomen. We denken nog steeds met veel genoegen aan de pinksterfeesten in Delfzijl terug.’ Een jaar daarvoor deed al een Duitse vereniging mee aan de bokswedstrijden op het strandje bij het Paviljoen.

Koninklijk

Het eeuwfeest van de Pinksterfeesten werd in 1976 luister bijgezet door het bezoek van prinses Beatrix en prins Claus. Zij meerden in Delfzijl aan met De Groene Draeck, het jacht dat de prinses was aangeboden op haar achttiende verjaardag, om de festiviteiten bij te wonen. De organiserende vereniging Neptunus kreeg bij die gelegenheid het predicaat ‘Koninklijke’.

Bronnen

www.pinksterfeesten.info

Hans Beukema, Te loevert en te lij… 120 jaar Koninklijke Zeil- en Roeivereniging Neptunus (Delfzijl 1996).

Reacties

Nog geen reacties

Reageer
  • Wordt niet openbaar gemaakt