Eten & Drinken

Knappertjes

36 calorieën van de 36e Laan

Knappertjes zijn een variant op de – ook typisch Groninger – hardbroden. Ze waren vanwege de lange houdbaarheid vooral populair bij schippers en arbeiders. De lekkernij werd in 1933 ontwikkeld door bakker Wieringa uit Wildervank. Daar worden ze,  op de hoek Raadhuisstraat - 36e Laan, tegenwoordig nog steeds gebakken.

Knappertjes
Foto: Martin Hillenga

Knappertjes danken hun naam aan het tikkend geluid dat ze maken tijdens het afkoelen. Dat is ook nogmaals te horen wanneer je een hap van de cracker neemt. Maar helaas ook wanneer je er in de boodschappentas per ongeluk iets zwaars opgooit.

Blik van bakkerij Wieringa uit Wildervank
Blik van bakkerij Wieringa uit Wildervank

Wieringa

Bakkerij Wieringa, opgericht in 1914 en nog steeds in de familie, was door de opkomst van industriële bakkerijen eind jaren '60 gedwongen het assortiment te versmallen. De kokoskransen, gevulde koeken, kruidkoek- en cakesoorten werden daarom – bij wijze van spreken – overboord gezet. Vanaf 1976 legt het bedrijf zich toe op enkel de productie van zoete hardbroden en knappertjes.  Van de laatste verlaten jaarlijks meer dan 5 miljoen stuks de ovens.

Bewuste eters

Uiteraard bestaat de doelgroep niet meer uit schippers en landarbeiders. Daaraan is geen droog brood meer te verdienen. Knappertjes vinden vooral aftrek bij bewuste eters. Ze bevatten maar 36 calorieën en de afzet stijgt dan ook traditiegetrouw in januari, wanneer veel mensen na de feestdagen zorgelijk naar de weegschaal kijken. Ook is de toenemende waardering voor 'slow food' en ambachtelijke streekproducten van invloed op de populariteit. De receptuur bestaat al sinds 1933 uit dezelfde ingrediënten: bloem, water, gist en zout – zonder verdere toevoegingen.

Knappertjes van bakkerij Wieringa. Foto Marti Hillenga
Knappertjes van bakkerij Wieringa. Foto Marti Hillenga

Bronnen

H.A. Hachmer, 'Wieringa's Knappertjes, uit Wildervank natuurlijk!', Veenkoloniale Volksalmanak 24 (2012) 117-123

Reacties

Nog geen reacties

Reageer
  • Wordt niet openbaar gemaakt