Eten & Drinken

Eigenheimer

'Karaktertieke diepe ogen'

Is de Eigenheimer een Gronings streekproduct? Jazeker, want het 'eigen heim' van de Eigenheimer ligt oorspronkelijk in deze provincie. Voor alle duidelijkheid: dit stukje gaat over de aardappel, niet over het persoonstype.

Eigenheimer

De Eigenheimer. Foto www.verseoogst.nl.

<p>Het grafmonument van Geert Veenhuizen bij de koepelkerk van Sappemeer. Foto Martin Hillenga.</p>

Het grafmonument van Geert Veenhuizen bij de koepelkerk van Sappemeer. Foto Martin Hillenga.

Veenhuizen

De Eigenheimer werd in 1893 gekweekt door Geert Veenhuizen (1857- 1930), op een proefveldje van de landbouwvereniging 'Borgercompagnie, Tripscompagnie en Kleinemeer'.  De aardappel, een kruising tussen Blauwe Reuzen en Fransen (Jaune d'Or), was zowel geschikt voor verwerking in de aardappelzetmeelindustrie als voor consumptie. Vooral op de klei deed de Eigenheimer het goed.

Veenhuizen boekte zijn grootste successen als aardappelkweker vooral nadat hij in 1903 cultuurchef werd van het Centraal Veenkoloniaal Proefveld te Sappemeer, dat door de Veenkoloniale Boerenbond werd aangelegd.  Meer dan negentig nieuwe soorten aardappelen schreef hij tijdens zijn loopbaan op zijn naam, waaronder de Rode Star en de Bravo. Rond 1925 bestond zo’n tweederde van het aardappelareaal in Nederland uit door Veenhuizen ontwikkelde variëteiten. De meeste ervan werden omstreeks de Tweede Wereldoorlog weer verdrongen door andere soorten, maar de wat bloemige Eigenheimer – met de 'karakteristieke diepe ogen' – bloeit tot op de dag van vandaag.

 

Borgers

Opmerkelijk is dat de Eigenheimers in Friesland al gauw 'Borger Munsters' heetten, omdat ze op de daar verbouwde Munsterse aardappelen zou lijken. In de naam klinkt de plaats van herkomst, Borgercompagnie, nog door. Maar tegenwoordig worden ze aan de andere kant van de Lauwers vooral verkocht als 'Friese Borgers'. Over eigenheimers gesproken.

<p>Geert Veenhuizen omstreeks 1900 op zijn proefveld in Sappemeer. Foto www.beeldbankgroningen.nl (818-13029).</p>

Geert Veenhuizen omstreeks 1900 op zijn proefveld in Sappemeer. Foto www.beeldbankgroningen.nl (818-13029).

Bronnen

J.M.G. van der Poel , 'Veenhuizen, Geert ( 1857-1930)', in: Biografisch Woordenboek van Nederland (Den Haag  1979).

Harm van der Veen, Boeren op toegemaakte grond. Geschiedenis van de Veenkoloniale landbouw (Groningen 1992).

Willem H. Oliemans, Het brood van de armen. De geschiedenis van de aardappel (Den Haag 1988).

Reacties

Nog geen reacties

Reageer
  • Wordt niet openbaar gemaakt