Eten & Drinken

Massee

Typisch Gronings is massee (officieel: massé cuite) niet, maar vooral voor wie opgroeide in de Veenkoloniën is het wel een letterlijk zoete herinnering.

Massee
Massee! Te koop bij www.droppiegroningen.nl Foto: Jan Glas

Massee was een bijproduct van aardappelstroop, die werd geproduceerd in de fabrieken van DWM aan het Boven Oosterdiep in Veendam en bij Koninklijke Scholten Honig in Foxhol (beide bedrijven gingen later op in AVEBE). Op de machines daar zette zich een zoete witte massa af die na een paar dagen hard werd en verwijderd kon worden.

In eerste instantie was massee bedoeld als zoetstof voor koek en werd daarom vooral verkocht aan bakkerijen. Maar ook als snoepgoed vond het aftrek. Bij de lokale jeugd was massee erg geliefd. Jan Wildeboer, voormalig productiechef van de DWM-fabriek, vertelde in 2005 aan de krant:

'Om die reden en om onveilige en ongewenste situaties te voorkomen kreeg de portier van ons een hoeveelheid massé om uit te delen. Het is namelijk een keer voorgekomen dat twee kwajongens met een blok massé van 25 kilo aan de haal gingen...'

Het harde, mierzoete goedje (met kenmerkende bittere nasmaak) was ook in snoepwinkels te koop. Niet alleen onder benaming Massee, maar ook als Borsthoning, Kattensnauw of – vooral in Zuid-Nederland – Jodenvet.

Schooltandartsen zullen niet blij geweest zijn met het snoepgoed, waar maar met moeite een scherfje af te bijten was. Een enkel personeelslid van DWM durfde zijn eigen kinderen niet op het goedje te trakteren. ‘Ik wist namelijk wat erin zat’, liet een oud-werknemer zich in een interview ontvallen.

Massee was lange tijd in Nederland niet meer verkrijgbaar, maar wordt sinds een aantal jaren geïmporteerd uit Oost-Europa, voor mensen die verlangen naar ‘de smaak van vroeger’. Maar toch, de smaak daarvan is anders. Ook is de import iets geler van kleur dan het origineel.

Bronnen

Klaas Fleurke, De fabriek van mijn vader. De geschiedenis van DWM en AVEBE in Veendam (Bedum 2012)

'Het geheim van massee of massé cuite', Dagblad van het Noorden, 28 juni 2005

1
Luchtopname van de DWM-fabriek in Veendam. Het complex is de afgelopen jaren goeddeels afgebroken. Foto uit: 'De fabriek van mijn vader'.
1
De brug over het Boven Oosterdiep in Veendam die toegang geeft tot het terrein van DWM in Veendam. Foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Reacties

Nog geen reacties

Reageer
  • Wordt niet openbaar gemaakt