Sociaal & Maatschappelijk , Familie & Levensloop

Liefdesslotjes

Verbondenheid boven het Verbindingskanaal

Zouden Jitse en Matthijs nog bij elkaar zijn? Vast wel. Het stel hing op 13 januari 2014 een 'liefdesslotje' aan de Trompbrug over het Verbindingskanaal in Groningen. De gemeente liet het nog dezelfde week verwijderen, nadat de krant erover bericht had.

Liefdesslotjes

Liefdesslot aan de Trompbrug in Groningen. Foto: Martin Hillenga

'Ruimte voor romantiek'

Kennelijk begon die gemeentelijke voortvarendheid toch te knagen aan het gemoed van de verantwoordelijk wethouder Jan Seton (CDA). Hij liet via zijn woordvoerder weten: 'Er moet ruimte zijn voor romantiek in Groningen.' Ruimhartig zegde hij Jiske en Matthijs een nieuw slotje toe. Bovendien zouden nieuwe sloten niet meer worden verwijderd, mits ze niet aan de scharnieren van de brug bevestigd werden. Begin februari hingen er al negen. Inclusief een slotje van Seton.

Maar dit is de 21e eeuw, dus geen traditie zonder commercie. Het Dagblad van het Noorden schreef op 1 februari 2014: ‘Het café Proeflokaal aan de Amstel dat uitkijkt op de Trompbrug speelt slim in op de kersverse liefdesbrug. Ze verkopen sloten en hebben zelfs een graveermachine. Een slot kost een tientje. “We hebben al heel wat verkocht”, vertelt barvrouw Sophia Roggen. “Ook aan dronken klanten. Want het is een mooi idee, en ook leuk voor de ondernemers.”’

In april 2014 wisselde de wethouder zijn belofte in. Bij die gelegenheid liet Jiske zich ook uit over haar motivatie: 'Ik zag het in Spanje vijf jaar geleden. Ik dacht: "Als ik een vriendje heb, wil ik dat ook."' Overigens had het paar, dat op dat moment drie jaar samen was, ook al een slotje gehangen aan de Waalbrug in Nijmegen, de plaats van herkomst.

<p>De liefdesslotjes hangen in een rechte lijn aan de Trompbrug. Foto: Martin Hillenga</p>

De liefdesslotjes hangen in een rechte lijn aan de Trompbrug. Foto: Martin Hillenga

Liefdesbruggen

De liefdesslotjes zitten in dezelfde lijn als de in bomen gekerfde harten met initialen, ringen en – voor de roeke- of twijfellozen – tatoeages. Ze symboliseren verbondenheid en de wil om deze aan de buitenwereld te tonen. Bij het ophangen van de slotjes aan een brug hoort soms het ritueel dat beide sleuteltjes in het water worden geworpen; op andere plaatsen dienen deze juist bewaard te worden.

Heel oud lijkt de traditie niet te zijn. Waarschijnlijk is ze komen overwaaien uit Oost-Europa. De oudste papieren lijkt de Hongaarse stad Pécs te hebben, waar begin jaren '80 slotjes aan een hek nabij de kathedraal werden gehangen. Deze love locks waren tevens een politiek statement. Pas na de millenniumwisseling waaierde het fenomeen van slotjes aan een 'liefdesbrug' uit over de wereld. De meeste daarvan zijn in Europa te vinden.

In Rome werd een lantaarnpaal op de Ponte Milvio met slotjes behangen in navolging van het gebruik beschreven in de populaire roman Ho voglia di te (2006) van Federico Moccia. Nadat de lantaarn in 2007 bezweek, liet de burgemeester stalen buizen op de brug aanbrengen om de stortvloed aan slotjes te kunnen herbergen. In 2012 werden deze opgeruimd omdat de brug onder het gewicht dreigde te bezwijken. In Parijs kwamen maatregelen te laat: in 2014 stortte een deel van de Pont Des Arts in door de duizenden eraan bevestigde love locks.  In verschillende steden, waaronder Berlijn, staan daarom geldboetes op het ophangen van hangsloten.

Zover is het in Groningen nog (lang) niet. Behalve 'ruimte voor romantiek' is er ook nog voldoende plaats voor hangslotjes: in het voorjaar van 2016 hingen er aan de Trompbrug nog geen honderd. Het gebruik is aan andere bruggen, of in de provincie, nog niet gesignaleerd.

Bronnen

http://www.gestolengrootmoeder.nl/wordpress/liefdessloten/

Cynthia Hammond, 'Renegade Ornament and the Image of the Post-Socialist City: The Pécs ‘Love Locks’, Hungary', in: Timea Kovác  (red.), Halb-Vergangenheit: Städtische Räume und urbane Lebenswelten vor und nach der Wende (Berlijn 2010) 181-195.

'Trompbrug mag toch een liefdesbrug zijn', Dagblad van het Noorden, 18 januari 2014.

'Slot op de liefde? Waarom?', Dagblad van het Noorden, 1 februari 2014.

'Jiske en Matthijs hebben nieuw liefdesslot', Dagblad van het Noorden, 5 april 2014.

De Trompbrug over het Verbindingskanaal in Groningen is ook een liefdesbrug. Foto Martin Hillenga
De Trompbrug over het Verbindingskanaal in Groningen is ook een liefdesbrug. Foto Martin Hillenga

Reacties

Nog geen reacties

Reageer
  • Wordt niet openbaar gemaakt