Vermaak & Feest , Eten & Drinken , Werk & Studie

Garnalenkoningin

Wat voor jurk zal ze dragen? Wie zijn de Hofdames en het Bloemenmeisje? Maar vooral: wie is ze? In Zoutkamp wordt ieder voorjaar reikhalzend uitgezien naar de nieuwe Garnalenkoningin. Aan de spanning – en absolute geheimhouding – komt een einde op Pinkstermaandag. Ook dan pas ontmoeten de koningin en haar hofhouding elkaar.

Garnalenkoningin

Vlaggetjesdag Termunterzijl in 1959 met in de boot garnalenkoningin Elizabeth (Betsy) Wezeman. Foto: particuliere collectie

Vlaggetjesdag

In Zoutkamp wordt al sinds jaar en dag Vlaggetjesdag gehouden. Met de Pinksterdagen ligt daar de hele vissersvloot ‘gepavoiseerd’ (met vlaggen versierd) voor een vlootschouw. Het is een van de weinige dagen dat alle schepen tezelfdertijd binnengaats zijn. Het feest heeft nog een extra dimensie gekregen omdat de Zoutkamper vloot na de afsluiting van de Lauwerszee  (1969) als feitelijke thuishaven Lauwersoog heeft. Aan het mooiste schip wordt tijdens het evenement het predicaat Koninginneschip verleend. De schipper daarvan valt de eer te beurt de Garnalenkoningin van dat jaar en haar hofhouding op te halen.

De Garnalenkoningin moet voldoen aan een aantal eisen: ze moet in Zoutkamp geboren zijn of er wonen, tussen de 27 en 35 jaar oud zijn (maar daar wordt met enige souplesse mee omgegaan), affiniteit hebben met de visserij en tot slot niet verlegen en welbespraakt zijn. Dat laatste omdat ze bij terugkeer met het Koninginneschip een rede moet houden over de garnalenvangst in het afgelopen jaar. Ook blikt ze vooruit naar de toekomst.

De traditie bestaat al sinds 1959, toen – naar voorbeeld van Scheveningen – de eerste Vlaggetjesdag werd gehouden. Drijvende kracht achter het evenement was de Zoutkamper huisarts dr. K.H. Que. Alleen in de jaren 1977-1979 was er geen Garnalenkoningin. De festiviteiten waren indertijd op hun retour, maar werden weer nieuw leven ingeblazen door de in 1980 opgerichte Stichting Dorpsbelangen Zoutkamp.

Termunterzijl

Ook in Termunterzijl werd enige tijd een Vlaggetjesdag gehouden, om meer aandacht te vragen voor de garnalenvisserij. Hoewel deze vorm van nijverheid werk bood aan tal van mensen – niet alleen aan de vissers zelf, maar ook aan zo'n 150 gezinnen die thuis de garnalenvangst pelden – was de haven slecht toegerust.

In Termunterzijl was de verkiezing van een Garnalenkoningin eveneens onderdeel van de festiviteiten. Zij liet zich met haar gevolg niet alleen zien in 'Ziel', maar reisde ook naar de havens van Groningen, Delfzijl en het Duitse Emden. Aan de 'traditie' van Vlaggetjesdag aan de Eems kwam begin jaren '60 al weer een eind.

Bronnen

http://pinksteren-zoutkamp.nl/de-garnalenkoningin

Hans Beukema, Termunterzijl, grens van zout en zoet (Delfzijl 2000).

Wim Mollema, Zoutkamp. Een wandeling door de geschiedenis (Bedum 2006)

Vlaggetjesdag in Zoutkamp, 1964 Foto: Fotobedrijf Piet Boonstra, RHC Groninger Archieven (2248-72757)
Vlaggetjesdag in Zoutkamp, 1964 Foto: Fotobedrijf Piet Boonstra, RHC Groninger Archieven (2248-72757)

Reacties

Nog geen reacties

Reageer
  • Wordt niet openbaar gemaakt