Vermaak & Feest

Bootjezaailen

Zaailen in Ziel

De oorsprong van het evenement is in (zee)nevel gehuld, zoals dat ook een beetje hoort bij tradities. Maar sinds 1888 vindt in Termunterzijl een watersportevenement plaats, dat gaandeweg de volksnaam 'Bootjezaailen' heeft gekregen. 

Bootjezaailen

Versierde garnalenkotters in de haven van Termunterzijl tijdens Bootjezaailen, jaren zestig. Collectie Visserijmuseum Termunterzijl.

De organisatie van de zeilwedstrijden, gehouden in de (late) zomer, kreeg uiteindelijk vorm in de Zeil- en Roeivereniging De Eems. Van een formele verenigingsstructuur, met statuten en een bestuur op wettelijke basis, was tot ver in de twintigste eeuw geen sprake. Bootjezaailen was vooral een aangelegenheid van enthousiaste 'Zielsters' onder leiding van één van de sluiswachters Dik. Vier generaties van die familie stonden een dikke eeuw aan het roer van het sociaal-cultureel leven in Termunterzijl.

<p>Advertentie voor de zeilwedstrijden in het Nieuwsblad van het Noorden, 1927.</p>

Advertentie voor de zeilwedstrijden in het Nieuwsblad van het Noorden, 1927.

Jachten en booten

Kenmerkend aan Bootjezaailn is dat de deelnemers afkomstig zijn van beide zijden van de Eems. In de beginjaren waren dat vooral sloepen, kleine boten en bedrijfsvaartuigen van de zeilende binnenvaart. Later kwamen daar de recreatieve zeiljachten bij. Deelnemers werden mede aangelokt door de aantrekkelijke (geld)prijzen. Een enkele maal werden zelfs door het Koninklijk Huis de medailles ter beschikking gesteld.

Niet alleen op het water had het spektakel plaats, maar ook op het vaste land werden activiteiten georganiseerd. Het programma voor bijvoorbeeld 1928 vermeldt naast 'Zeilwedstrijden voor Jachten en voor Booten' ook een 'Gecostumeerde wielrijderij met hindernissen', 'Groote sportdemonstraties' en 'Groot vuurwerk en gondelvaart met muziek'.  

Variété

Het evenement vind nog steeds jaarlijks plaats, maar de gloriejaren waren de toch de jaren vijftig en zestig. De vissersvloot van Termunterzijl lag in die tijd gedurende Bootjezaailen feestelijk versierd in de haven. De garnalenkotters hadden als taak om, afgeladen met passagiers, de zeilboten van de overkant van de Eems op te halen. 

Het feestprogramma vermeldde in die jaren met regelmaat de namen van nationaal bekende artiesten. Zo werd in 1952 het programma verzorgd door Herman Rinket's Variété, met optredens van zangeres Truusje Koopmans, zanger Dick Doorn, imitator Peter Piekos, jongleur Joe Andy en het acrobatentrio De Osmani's. Midden jaren zestig luisterden zowel de Blue Diamonds als de Wama's de feestavond op.

Bron

Hans Beukema, Termunterzijl. Grens van zout en zoet (Delfzijl 2001).

 

<p>Bankje bij de haven van Termunterzijl, geplaatst bij het honderdjarig jubileum van Bootjezaailen. Foto Martin Hillenga.</p>

Bankje bij de haven van Termunterzijl, geplaatst bij het honderdjarig jubileum van Bootjezaailen. Foto Martin Hillenga.

Reacties

Nog geen reacties

Reageer
  • Wordt niet openbaar gemaakt