Familie & Levensloop , Huis & Omgeving

Lutje potjes in een Lutje Potje

Het babyhokje van dokter Posthumus uit Eenrum

Veel arbeidershuizen waren vroeger klein, donker en bedompt. Niet de meest gezonde omgeving voor zuigelingen en peuters. Een Groninger huisarts bedacht een oplossing, die ruim een halve eeuw later van een regionaal fenomeen uitgroeide naar een landelijke buitenleventrend.

Lutje potjes in een Lutje Potje
Babyhokje van Posthumus. Collectie Groninger Archieven

Licht en lucht

‘Licht en lucht zijn voor de baby het beste recept tegen velerlei kwalen, vooral rachitis (=Engelse ziekte)’, aldus Jitze Posthumus (1895-1963), van 1924 tot zijn overlijden huisarts in Eenrum. Hij zocht daarom in de jaren dertig van de vorige eeuw een manier om kinderen meer frisse en gezonde buitenlucht te gunnen, zonder dat ze continu door moeder in de gaten moesten worden gehouden.

Met timmerman Fokko van Til uit Mensingeweer ontwierp hij daarvoor een ‘babyhuisje’ of 'babyhokje'. Deze houten hokjes waren voorzien van wielen, zodat ze gemakkelijk uit te harde wind of een te felle zon konden worden verplaatst. Met gaas waren bovendien de openingen afgesloten, om insecten buiten te houden.

Konijnen

Vooral in de omgeving van Eenrum werden de babyhokjes lange tijd veelvuldig gebruikt. Mensen van buiten de regio keken er wel eens vreemd tegen aan. Het verhaal wil zelfs dat een Eenrumer gezin eens het babyhokje op vakantie meenam naar de camping, waar een medekampeerder vervolgens aangifte deed bij de politie. De man was van mening dat er sprake was van kindermishandeling om een kind op te sluiten in een 'konijnenhok'.

Kingsize

Het babyhokje kreeg in 1967 landelijke aandacht toen een delegatie uit Eenrum een exemplaar aanbood aan prinses Beatrix en prins Claus, bestemd voor de pasgeboren Willem Alexander. Onbekend is of de koninklijke familie er ook daadwerkelijk gebruik van heeft gemaakt.

Lutjepotje

Het babyhuisje lijkt de laatste jaren weer aan populariteit te winnen. Het bedrijf Lutje Potje (Gronings voor baby) uit Saaxumhuizen verhuurt ze sinds 1997 door het hele land en heeft zelfs exemplaren geschikt voor tweelingen in de aanbieding.

De naam van de fabrikant/verhuurder lijkt daarbij buiten Groningen de aanduiding voor het babyhuisje te worden.  Ook het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem nam onder de naam lutjepotje een huisje in de collectie op. Alleen in onze provincie liggen lutje potjes dus niet in een Lutje Potje maar in een hokje.

Bronnen

D.M.J. Molenaar (red.), Eenrum (Eenrum 1999)

Reacties

Nog geen reacties

Reageer
  • Wordt niet openbaar gemaakt